2021. január 8., péntek

John Allison és Whitney Cogar: (Egyetemre mentem) Veletek megleszek


Sziasztok!
Kissé megkésve, bár szerintem ez mindig aktuális lesz, de elhoztam nektek az egyik kedvenc képregényem értékelését. Remélem kedvet kaptok hozzá, mert nagyon hétköznapi és klassz. 😊

Fülszöveg: 
Susan, ​Esther, és Daisy három hete kezdték meg egyetemi tanulmányaikat, és hamar jó barátnők lettek. Most először vannak távol az otthonuktól, és mindhárman szeretnének rátalálni a valódi énjükre, de a félénk fiúk, az útkeresés, az influenza, a nagy rejtélyek, az új-sovinizmus, és persze a tanulás fenyegető réme mellett talán már annak is örülniük kell, ha valahogy kihúzzák tavaszig. Az egyetemi évek mindig a változásról, és a fejlődésről szólnak, de Susan, Esther és Daisy dolgai egy kicsit furcsábban alakulnak az átlagosnál.
Az EGYETEMRE MENTEM 1. kötetét a zseniális webképregény-alkotó, John Allison (Bad Machinery, Scary Go Round) írta és találta ki, a rajzokat pedig a Disney művésze, Lissa Treiman (Minotaar) készítette. A kiadvány a díjnyertes sorozat első négy füzetét tartalmazza.
„Az Egyetemre mentem nem csak zseniális komédia, hanem végtelenül hitelesen mutatja be a szívfájdalmat és az élet kaotikusságát is. Minden képregénynek arra kellene törekednie, hogy ilyen csodálatos, és sokszínű legyen.” – Multiversity

Oldalszám: 112
Kiadó: Panel Kalandor
Megjelenés: 2020

Értékelésem:
Ezt a kis "füzetet" már legalább 15* olvastam, mióta hozzám került! Az ágyam melletti kis asztalon tárolom és valahogy mindig a kezembe kerül, belelapozok és olvasgatom. Van olyan, hogy elolvasom az egészet, de olyan is, amikor csak fejezeteket vagy a kedvenc részeimet. Néha olyan is megesik, hogy csak a képeket nézem. 😄Ez nem egy szuperhősös sztori, csupán három különböző lány életét mutatja be egy új, és ismeretlen közegben, az egyetemen. Szerintem ez a képregény mindenki számára érdekes lehet, még nekem is, pedig nem jártam egyetemre és nem is fogok. Ennek ellenére az érettségi után tovább tanultam, és ott is hasonló szitu volt. De egy sima középiskolás, kollégiumos sztorinak is megállja a helyét, hiszen ott is hasonló a helyzet, mint itt. 
Az első fejezetben megismerkedünk a szereplőkkel (az értékelés után mesélek róluk bővebben), így hamar tudunk azonosulni a karakterekkel.
A második fejezet egy vírusos rész, ami nagyon aktuális a covid miatt, bár az csak egy sima megfázás, mégis úgy érzem, hogy jókor jelent meg ez a kis képregény. Elég csak egy tüsszentés, és mindenki haldoklik félig az ágyában. Ebben a részben pedig az is különösen tetszett, hogy mindhárom szereplő máshogy éli meg a betegséget. Van, aki lazán kezeli, de olyan is, aki fel sem bír kelni az ágyából. Klassz! 😌
A harmadik fejezetben pár srác csinál egy undorító honlapot, ahol lányokat osztályoznak. Tudjátok szerintem, hogy miről lehet szó. Az egyik lányt is beleteszik és nagyon megalázva érzi magát. Összefognak és egy nagyon klassz terv keretein belül bánnak el a szexista fiúkkal. Imádtam!
Az utolsó fejezetben pedig az egyik karakter szülinapját ünnepeljük! Belekeveredik egy vad buliba, drogok kísértik, majd meglátogatja másnap a nagymamája. Eléggé lebukás veszélyes, de ezt is meg kell oldania a három barátnőnek.
A végén pedig egy borítógaléria található, ami sokkal kevesebb alkotást tartalmazott, mint a Buffy, ezt pedig egy picit sajnálom, mert imádom ezt a részt a képregényekben.

A karakterekről: 
Úgy gondoltam, hogy az értékelésen kívül mondok pár szót róluk. 
(A kép alapján balról jobbra haladva.)

Susan: Nagyon ravasz és botrányos személyiség. Ő terveli ki a bosszút pl. a fiúk ellen, közben pedig egy "ellenségének" is keresztbe tesz hasonló módon, mint amit a fiúk művelnek. Azt pedig még meg kell említenem, hogy a dohányzás az egyik lételeme, úgyhogy egy igazán vad karakter bújik meg a szelíd külső alatt. 💁


Esther: Egy igazi bajkeverő! Ha valamilyen botrány van, neki biztos köze van hozzá. Az élete egy hatalmas káosz, mindig történik vele valami. Külsőre vad és lázadó, igazán merész a ruhatára. Az egyik részben úgy néz ki, mint Freddy Krueger! 😄 Nagyon egyedi lány, nem igazán van hozzá hasonló. Ennek ellenére nagyon jó barát és törődik másokkal. 

Daisy: A megtestesült ártatlanság! Egy igazi jó kislány, mindenki példaképe. Titkon még anyukám is azt szeretné, ha olyan lennék, mint ő. 😂 De mindenki tudja, hogy az éremnek két oldala van. Nagyon kiszámíthatatlan és minden hülyeségben benne van. Amolyan nappal szent, éjjel pedig vad. De persze nem mindig, viszont ha elkezd bulizni, annak biztosan nem lesz jó vége. 

Összesítés: 
Nagyon tetszett, mint már említettem és izgatott vagyok a folytatás miatt. Elvileg egy bállal fog indulni majd a következő rész, úgyhogy nagyon érdekel mit hoz össze Esther! Lehet felrobban a suli. 😀
Ha felkeltette az érdeklődésed mindenképp nézz be a kiadó facebook oldalára, ott tudod beszerezni. Ha pedig olvastad, és szeretnél velem megosztani bármit, írj bátran! 
Köszönöm a kiadónak a lehetőséget, és sajnálom, hogy kicsit elhúzódott a dolog. Remélem azért még szerettek! 😻

1 megjegyzés: