2021. március 25., csütörtök

Cullen Bunn - Cyberpunk ​2077: Trauma Team

Sziasztok!
Ne haragudjatok, amiért mostanában picit el vagyok tűnve, de lefoglal az új hobbim, illetve most épp betegeskedek (nem covid), ezért is volt időm ilyen gyorsan elolvasni a képregényt!

Fülszöveg:
Night City vár, merülj el a Cyberpunk 2077 világában! 
Nadia, a Trauma Team International kommandós mentőtisztje tisztában van a munkájával járó kockázatokkal: egyedül ő élte túl az előző csapatával megkísérelt sikertelen bevetést. Amikor új küldetését elvállalja, azzal kell szembesülnie, hogy a mentés célpontja nem más, mint Apex – a férfi, aki korábbi társainak haláláért felelős. Száz emelet magasságban, egy Apex ellenségeivel teli felhőkarcolóban azonban nincs sok választási lehetősége: vagy végrehajtja a mentést, vagy csatlakozik halott barátaihoz… 
Cullen Bunn (Ölégia, avagy Deadpool kinyírja a Marvel-univerzumot és mindenki mást) izgalmakban bővelkedő története visszarepít a CD Projekt Red játékának univerzumába.
A kötet a teljes Cyberpunk 2077: Trauma Team minsorozatot (1-4.) tartalmazza.

Oldalszám: 96
Kiadó: Fumax
Megjelenés: 2021

Értékelésem:
Amikor a kiadó bejelentette, hogy jönni fog a képregény, egyből felkeltette az érdeklődésem! Nagyon tetszett a Cyberpunk 2077 világa, bár a PS4 megjelenéskori grafikájáról inkább ne beszéljünk, de PC-n szépen ment. Azóta is lenyűgöz a világ és odáig vagyok mindenért, ami vele kapcsolatos.
Kezdjük akkor a megjelenített világgal, rajzokkal: Őszintén szólva imádom a neonos utcákat és nagyon tetszenek a rajzok. Könnyen el lehet különíteni a szöveg részeket az események ábrázolásától, az atmoszférát nagyon átadja, kellően színesek és hozzák a megszokott világot.
A történet elején megismerjük Nadia-t, aki épp a démonaival küzd. Szeretne visszatérni a csapatba, de a múlt drámái mély nyomot hagytak benne. Egy szakemberrel beszélget, aki felméri az állapotát. Nadia győzködi, hogy menni fog, de érződik rajta, hogy nem biztos benne, és csak azért szeretne ismét bevetésre indulni, mert erre tette fel az életét, hogy segítsen másoknak. A pihenéssel töltött idő alatt pedig kevésbé érzi fontosnak magát a társadalomban. 
Betekintést kapunk, hogy a Trauma Team tagjának lenni nagyon kemény feladat. Itt nem csak egy sima orvos vagy mentős vagy, mint a jelenlegi életben (most a vírushelyzetet ne vegyük ide), hanem egy kommandós, aki behatol a legdurvább helyekre is, hogy megmentse azt, aki fizet a szolgáltatásért. Testileg, szellemileg és lelkileg is a szolgálat alatt mindig a maximális teljesítményt kell nyújtani. Nadia végül bekerül egy új csapatba, ahol kezdőnek nézik, számára pedig ez megalázó. Ráadásul ismét egy nehéz feladatot kapnak a csapattal. Kiderül, hogy azt a személyt kell megmenteni, aki már oly sokat elvett a lánytól. A férfi stílusa undorító volt, de mivel ő a beteg, akit el kell látni és minden áron kijuttatni, nem tehetett ellene semmit. 
Bevetés közben előtörnek a lány emlékei és ez teljesen összezavarja őt. Nem tud koncentrálni, az új csapata pedig ezt észreveszi, és emiatt feszültté válnak az egyébként is feszült helyzetben. A menekülés közben egy család lakásában kötnek ki, ahol egy kislány anyja segítséget kér, de mivel ők nem fizettek, nincs pénzük rá, nem kaphatnak ellátást. El kell dönteni, hogy segít nekik, vagy sem! Ha segít, akkor a csapatot hátráltatja, de az embersége és az empátiája erősen dolgozik. Apex egyébként azt mondja segítsenek, de tudja, hogy ezzel csak feszültséget szít.
Végül úgy tűnik jól alakul a helyzet, de Apex ismét kavar a dolgokon. Azt mondja, segíteni akar, ami jelen helyzetben igaz is, de ki ő, hogy életek felett döntsön? Ráadásul Nadia új társáról van szó! Ki ő, hogy beleszóljon egy olyan konfliktusba, amihez semmi köze? 
A történet végén a lány teljesen bekattan, ami várható is volt a feszült helyzetben. A befejezést pedig az író, az olvasó fantáziájára bízza. Eddig egyszer volt szerencsém egy ilyen lezáráshoz egy másik könyvben, de nem igazán tetszett, mert megosztó. Mindenki máshogy gondolja, de hiába az érvek, úgysem lehet tudni, hogy mi is történt igazán. 


Úgy gondolom, hogy a Trauma Team, egy remek történet! A játék során csak felszínesen ismerhettük meg őket, de most betekintést nyertünk az életükbe. Ott erősnek és keménynek tűntek, akik szinte sérthetetlenek, itt pedig egyből egy drámával kezdünk, ami azt bizonyítja, hogy ők is pont olyan emberek, mint bárki más.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése